Επιστημονικά Άρθρα, Νέα & Σεμινάρια
Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.
H παιδιατρική εργοθεραπεία είναι μία εξειδικευμένη θεραπευτική παρέμβαση που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ή να επανακτήσουν πρακτικές ικανότητες και δεξιότητες απαραίτητες για την καθημερινή τους ζωή. Συγκεκριμένα, ασχολείται με παιδιά που παρουσιάζουν αδυναμία ή δυσχέρεια σε κάποιο τομέα ανάπτυξης (αισθητικο-αντιληπτικό, κινητικό, κοινωνικό, ή γνωστικό), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς σε καθημερινές δραστηριότητες που αφορούν την αυτοεξυπηρέτηση (ένδυση, απόδυση, σίτιση, προσωπική υγιεινή, χρήση τουαλέτας), την εκπαίδευση ή τον ελεύθερο χρόνο/ψυχαγωγία. Η εργοθεραπεία διαφοροποιείται κατά πολύ από τη φυσικοθεραπεία, καθώς δεν πρόκειται για αποκατάσταση κινητικών βλαβών, αλλά κυρίως για μέσον ανάπτυξης των κατάλληλων κινητικών δεξιοτήτων, σε κάθε ηλικία. Γι’ αυτόν το λόγο, η εργοθεραπεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παιχνίδι αλλά και την οργάνωση στο χώρο και το χρόνο.
Ενδείκνυται δηλαδή σε σύνδρομα όπως διαταραχή αυτιστικού φάσματος, δυσπραξία, ΔΕΠ-Υ, νοητική υστέρηση, δυσλειτουργία αισθητηριακής ολοκλήρωσης, μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες στη λεπτή, αδρή κινητικότητα, εγκεφαλική παράλυση. Στις περιπτώσεις νευρολογικών βλαβών, η εργοθεραπεία έχει κι εκεί το ρόλο της, ο οποίος όμως συνυπάρχει συνήθως με αυτόν της φυσικοθεραπείας ή της προσαρμοσμένης κινητικής αγωγής.
Κάθε πρόγραμμα εργοθεραπείας είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να ενισχύσει τη λειτουργικότητα του παιδιού στην καθημερινή του ζωή, στο σπίτι και στο σχολείο. Ο εργοθεραπευτής σχεδιάζοντας ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα ,χρησιμοποιεί ποικίλα υλικά (όπως μπάλες, κορίνες, κλωστές, χάντρες, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κ.τ.λ.). Το πρόγραμμα έχει δυναμικό χαρακτήρα, καθώς τροποποιείται κατάλληλα, ώστε να ταιριάζει στο παιδί.
Σκοπός της παρέμβασης είναι το παιδί να βελτιώσει τις γνωστικές του λειτουργίες, όπως τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την αντίληψη και το χώρο-χρονικό προσανατολισμό και να ενισχυθούν οι κινητικές του δεξιότητες, όπως η αδρή και η λεπτή κινητικότητα, ο οπτικοκινητικός συντονισμός και η γραφοκινητικότητα.
Πιο συγκεκριμένα το παιδί-έφηβος παρουσιάζει βελτίωση στους παρακάτω τομείς:
Είναι καλό να ζητήσουμε τη γνώμη ενός εργοθεραπευτή όταν το παιδί, σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας του, δείχνει σημάδια ότι:
Μια τυπική αξιολόγηση εργοθεραπείας εμπεριέχει τα εξής στοιχεία: συνέντευξη-συζήτηση με γονείς, παρατήρηση παιδιού σε ελεύθερο παιχνίδι, κλινικές παρατηρήσεις, δομημένες δοκιμασίες αδρού και λεπτού συντονισμού και σταθμισμένα εργαλεία. Μέσα από τις κλινικές παρατηρήσεις και τις δομημένες δραστηριότητες, που
δίνονται με βάση την ηλικία του παιδιού και σύμφωνα με τα αναπτυξιακά ορόσημα συλλέγονται πληροφορίες σε σχέση με βασικούς τομείς όπως:
Αποζημιώνεται από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία που ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Βασική όμως προϋπόθεση είναι να διαθέτει το παιδί ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Φορέα, εγκεκριμένη από τον φορέα ασφάλισης. Με την εγκεκριμένη ιατρική γνωμάτευση και τα κατάλληλα έγγραφα από το κέντρο μας, το θεραπευτικό πρόγραμμα καλύπτεται συνήθως ολόκληρο.
Οι συνεδρίες εργοθεραπείας είναι κυρίως ατομικές αλλά μπορεί να γίνονται και σε μικρές ομάδες, διάρκειας 45 λεπτών.
Συχνότητα συνεδριών: συνήθως 1 – 2 φορές την εβδομάδα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του εξατομικευμένου εργοθεραπευτικού προγράμματος είναι η παράλληλη παροχή υποστηρικτικής βοήθειας στους γονείς (συμβουλευτική γονέων) και η συνεργασία με το εκπαιδευτικό πλαίσιο.
Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω και να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
Μπορείτε να μας καλέσετε απευθείας στο 2111168942
ή να μας στείλετε μήνυμα στη σελίδα επικοινωνίας.
Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.