Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Διαγνωστική Εκτίμηση

Ποιος είναι ο σκοπός της διαγνωστικής διαδικασίας;

Σκοπός της διαγνωστικής διαδικασίας είναι η βαθύτερη κατανόηση της προσωπικότητας του εξεταζόμενου ώστε να περιγραφούν και να εξηγηθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Στα πλαίσια μιας συστημικής οπτικής αποκομίζουμε μια ολιστικότερη εικόνα για τον εξεταζόμενο και τις σχέσεις του με τους σημαντικούς του ανθρώπους.  Αυτή η εικόνα εμπεριέχει στοιχεία από την ιστορία του, τις σχέσεις στη γονεϊκή και τη δική του οικογένεια, τη στάση του προς τους ρόλους που καλείται να αναλάβει ως επαγγελματίας, ως σεξουαλικός σύντροφος, ως γονέας, τη δημιουργικότητά του, την αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων του, την αυτοεκτίμησή του κ.λ.π. Ο εξεταστής, αξιοποιώντας την κλινική του εμπειρία, διαμορφώνει μια εικόνα η οποία είναι εξελισσόμενη και όχι στατική.  Άλλωστε, ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει πλαστικότητα και εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωή μας καθώς διαμορφώνεται με βάση τις εμπειρίες μας.

Τι περιλαμβάνει;

Κατά τη διαγνωστική εκτίμηση πραγματοποιείται λήψη ιστορικού και χορηγούνται ερωτηματολόγια, τεστ προσωπικότητας και προβολικά τεστ.  

Πού ωφελεί;

Η εν λόγω διαδικασία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον θεραπευτικό σχεδιασμό καθώς αποκαλύπτονται τα βασικότερα θέματα που θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί το άτομο στη θεραπευτική του πορεία ενώ ο ψυχοθεραπευτής καταλήγει στις θεραπευτικές παρεμβάσεις που θα είναι αποτελεσματικότερες.

Πώς πραγματοποιείται η Διαγνωστική Εκτίμηση;

Η διαγνωστική εκτίμηση πραγματοποιείται στα πλαίσια διεπιστημονικής συνεργασίας, με σκοπό να αναζητηθεί από κοινού το κατάλληλο εξατομικευμένο θεραπευτικό πλαίσιο για τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Η Διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, λογοπεδικούς.

Στο ΚΕΨΥΠΕ υπάρχει η δυνατότητα ψυχιατρικής υποστήριξης  σε ενήλικες που βρίσκονται ήδη σε ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα ή σε γονείς παιδιών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Ο ψυχίατρος παίρνει μέρος στην διαγνωστική διαδικασία, όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Ο/Η Ψυχίατρος αναλαμβάνει τη διάγνωση και παρακολούθηση των ενηλίκων καθώς και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής όταν κρίνεται απαραίτητο.

Τι είναι η Ψυχιατρική Θεραπεία;

Η ψυχιατρική είναι η ιατρική ειδικότητα που αφορά τη μελέτη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών. Αυτές περιλαμβάνουν ποικίλες διαταραχές που σχετίζονται με το συναίσθημα, τη συμπεριφορά, τη νόηση και την αντίληψη (όπως κατάθλιψη, άγχώδεις διαταραχές, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κα).

Η πρακτική της συνδυασμένης θεραπείας της ψυχιατρικής φαρμακευτικής αγωγής με την ψυχοθεραπεία έχει γίνει ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης ψυχικών ασθενειών στη σημερινή εποχή, σύμφωνα με το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο που προτάσσει η κλινική Ψυχολογία.

Πότε χορηγείται Φαρμακευτική Αγωγή;

Τα φάρμακα στην ψυχιατρική χορηγούνται μόνο όταν και εφόσον υπάρχουν σαφείς επιστημονικά ελεγμένες προϋποθέσεις για την χορήγηση τους, παράλληλα με άλλες θεραπείες με προεξάρχουσα την ψυχοθεραπεία.

Ποια είναι η διάρκεια των διαγνωστικών συνεδριών;

Συνεδρίες Ψυχολογικής Αξιολόγησης: 45 λεπτά 

Συνεδρίες Λογοθεραπευτικής Αξιολόγησης: 45 λεπτά

Συνεδρίες Ψυχιατρικής Εκτίμησης: 45 λεπτά

Σε ποιούς απευθύνεται;

Πολύ συχνά τα ταμπού και οι προκαταλήψεις, ή η ευκολία, οδηγεί τους ανθρώπους σε γενικούς γιατρούς ή παθολόγους για την αντιμετώπιση του άγχους, κατάθλιψης ή άλλων θεμάτων ψυχικής υγείας. Ένας παθολόγος δεν έχει εκπαιδευτεί στην ψυχολογία, ψυχοθεραπεία & ψυχιατρική. Υπάρχουν σταθμοί στη ζωή όλων μας που η ψυχική μας υγεία κλονίζεται και νιώθουμε ότι δεν μπορούμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ψυχική δυσφορία, τα δυσάρεστα συναισθήματα, τις σκέψεις που μας κατακλύζουν και τα οποία προκύπτουν από τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά.

Στο ΚΕΨΥΠΕ διαγιγνώσκονται διαταραχές που συνδέονται με τις δυσκολίες της ζωής, είτε είναι φυσικής (βιολογικής), είτε ψυχολογικής, είτε κοινωνικής προέλευσης. Στο Τμήμα Ενηλίκων του ΚΕΨΥΠΕ αντιμετωπίζεται διαγνωστικά και θεραπευτικά όλο το φάσμα των νευρώσεων, ψυχώσεων και διαταραχών προσωπικότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται: αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές πανικού, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ψυχώσεις, διαταραχές προσωπικότητας, διαταραχές πρόσληψης τροφής, διαταραχές ύπνου, σεξουαλικές διαταραχές& διαταραχές ταυτότητας φύλου. 

Οι θεραπείες είναι βραχείες ή μακρόπνοες, γίνονται από θεραπευτές με πλούσια εκπαίδευση και εποπτεία. Η διαμόρφωση και διατύπωση του αιτήματος εκτιμάται στις αρχικές διαγνωστικές συνεντεύξεις, μετά τις οποίες αποφασίζεται, σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο, η καταλληλότερη μορφή θεραπείας στοχεύοντας στη ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του.  

Υπάρχει η δυνατότητα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης;

Στους θεραπευόμενους που παρακολουθούνται στο κέντρο, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της αγωγής τους, για όλα τα ταμεία & ΕΟΠΥΥ.

Υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης Ιατρικών Γνωματεύσεων – Βεβαιώσεων;

Υπάρχει δυνατότητα χορήγησης ψυχιατρικής βεβαίωσης/γνωμάτευσης ή και ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν κλινικής εκτίμησης. Καλύπτεται πλήθος περιπτώσεων και αναγκών, όπως βεβαιώσεις για επιδόματα, αναρρωτικές άδειες, διορισμούς στο δημόσιο, κατοχή κυνηγετικού όπλου κλπ

Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω και να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.


Μπορείτε να μας καλέσετε απευθείας στο 2111168942
ή να μας στείλετε μήνυμα στη σελίδα επικοινωνίας.

Επιστημονικά Άρθρα, Νέα & Σεμινάρια

Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.