Συμβουλευτική Γονέων

Η ανατροφή του παιδιού ανασύρει στους γονείς συναισθήματα, εντολές και προσδοκίες από τη δική τους παιδική ηλικία, τα οποία ασυνείδητα επηρεάζουν τη σχέση του ζευγαριού αλλά και τη σχέση με το παιδί τους.

Ποιος είναι ο σκοπός της συμβουλευτικής γονέων;

Η συμβουλευτική γονέων έχει ως σκοπό την υποστήριξη των γονέων στο γονεικό τους ρόλο. Ειδικότερα, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την καθοδήγηση των γονιών προκειμένου να κατανοήσουν τις ανάγκες του παιδιού τους, να αναπτύξουν μια καλύτερη σχέση και επικοινωνία μαζί του και να συμβάλουν στη σωστή διαπαιδαγώγηση και συναισθηματική του ανάπτυξη. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που το ίδιο το παιδί βρίσκεται σε ατομική ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων κρίνεται απαραίτητη με σκοπό να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια όσον αφορά τη βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης του παιδιού και κατά συνέπεια της συμπεριφοράς του. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, η συμβουλευτική γονέων μπορεί να είναι από μόνη της αποτελεσματική χωρίς τη συμμετοχή του παιδιού ή του εφήβου. Τα μέλη του οικογενειακού συστήματος βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, συνεπώς «αλλάζοντας οι γονείς» (δηλαδή αποκτώντας συνειδητότητα του ρόλου τους στη γονεϊκή σχέση) «αλλάζει και το παιδί».

Σε ποιους απευθύνεται;

Οι συνεδρίες συμβουλευτικής απευθύνονται σε γονείς οι οποίοι έχουν ανάγκη στήριξης ώστε να διαχειριστούν θέματα όπως: δυσκολίες συμπεριφοράς του παιδιού (επιθετικότητα, χειριστικότητα), δυσκολίες στην προσαρμογή του στο σχολείο, διαχείριση συναισθημάτων (φοβίες, θυμός), ανάγκη ενίσχυσης κοινωνικών δεξιοτήτων και αυτοεκτίμησης, διαχείριση ενός διαζυγίου ή μιας απώλειας σημαντικού προσώπου, μαθησιακές δυσκολίες κλπ. 

Ποια είναι η διάρκεια και η συχνότητα των συνεδριών;

Η συμβουλευτική γίνεται συνήθως με συχνότητα μίας η δύο συνεδριών το μήνα . 

Κάθε συνεδρία διαρκεί 50-60 λεπτά.

Μπορεί να βοηθήσει και στην περίπτωση ενός διαζυγίου;

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μια καλή γονεϊκή σχέση δεν είναι απαραίτητα συνώνυμη με μια καλή συζυγική σχέση. Ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός διαζυγίου καθώς έρχονται αλλαγές και ανισορροπία σε όλα τα μέλη της οικογένειας ενώ οι ρόλοι αλλάζουν και επαναπροσδιορίζονται καθώς οι γονείς καλούνται να λήξουν την συντροφική τους ταυτότητα και να διατηρήσουν τη γονεϊκή συνεργασία.  Έτσι, οι δύο γονείς μπορούν να διερευνήσουν τρόπους προκειμένου να μην υπάρξουν κενά στην φροντίδα των παιδιών τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι υποστηρικτικοί γονείς. Η βασική ασφάλεια της οικογένειας κλονίζεται και χρειάζεται χρόνος και φροντίδα για να δημιουργηθεί μια νέα αίσθηση ασφάλειας και ισορροπίας, ειδικά για τα παιδιά. Στόχος της συμβουλευτικής είναι να στηρίξει τους γονείς σε αυτή την αλλαγή παρέχοντας τους το ασφαλές πλαίσιο να μιλήσουν για συναισθήματα, συγκεκριμένα προβλήματα ή και φόβους που ανακύπτουν, να ζητήσουν πρακτικές πληροφορίες για τη διαδικασία του διαζυγίου και τις ανάγκες των παιδιών.

Αποζημιώνεται η συμβουλευτική γονέων από τα Ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ);

Αποζημιώνεται από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία που ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Βασική όμως προϋπόθεση είναι να διαθέτει το παιδί ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Φορέα, εγκεκριμένη από τον φορέα ασφάλισης. Με την εγκεκριμένη ιατρική γνωμάτευση και τα κατάλληλα έγγραφα από το κέντρο μας, καλύπτεται ολόκληρο το θεραπευτικό πρόγραμμα ή το μεγαλύτερο μέρος αυτού.

Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω και να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.


Μπορείτε να μας καλέσετε απευθείας στο 2111168942
ή να μας στείλετε μήνυμα στη σελίδα επικοινωνίας.

Επιστημονικά Άρθρα, Νέα & Σεμινάρια

Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.