Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Θεραπεία Zεύγους

Πολλές φορές μέσα σε μια συντροφική σχέση έρχονται κρίσιμοι περίοδοι διαπραγμάτευσης και αλλαγής της σχέσης. Η διεργασία επαναπροσδιορισμού της σχέσης γίνεται περισσότερο ξεκάθαρη και λιγότερο τρομακτική όταν το ζευγάρι ζητάει βοήθεια. 

Σε ποιους απευθύνεται;

Η θεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε ζευγάρια που επιθυμούν να είναι μαζί με έναν πιο υγιή και λειτουργικό τρόπο ή επιθυμούν να χωρίσουν με έναν τρόπο που δεν θα είναι επώδυνος και τραυματικός. Έτσι το ζευγάρι διευκολύνεται να πετύχει το στόχο του.

Ποιος είναι ο σκοπός;

Σκοπός της θεραπείας ζεύγους είναι αφενός να αναδυθούν τα άλυτα ενδοψυχικά προβλήματα των συντρόφων που τους εμποδίζουν να χαρούν μια ικανοποιητική συντροφική εμπειρία και αφετέρου να σκεφτούν για ποιο λόγο είναι μαζί, να διερευνήσουν τις δυναμικές της σχέσης τους, όπως αυτή εξελίσσεται μέσα στον χρόνο, να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους και να αναζητήσουν τρόπους ώστε να απολαμβάνουν την κοινή τους ζωή. Μετά το πέρας της θεραπευτικής συνθήκης, οι σύντροφοι μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν την κοινή ζωή τους ή ενδέχεται να συνειδητοποιήσουν ότι θα ήταν καλύτερα να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Ανεξαρτήτως των τελικών επιλογών των συντρόφων για το αν θέλουν να συνεχίσουν τη σχέση τους ή όχι, η εμπειρία αυτή αποτελεί ένα ανεκτίμητο ψυχικό εφόδιο για τις επόμενες επιλογές τους.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας ζεύγους;

Στη θεραπεία ζεύγους δίνεται η ευκαιρία στα άτομα να διερευνήσουν θέματα που τους απασχολούν στη σχέση τους, ώστε να κατανοήσουν βαθύτερα τους τρόπους που επικοινωνούν και διαχειρίζονται τις κρίσεις και τις συγκρούσεις τους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο θεραπευτής παροτρύνει τον κάθε σύντροφο να παρατηρεί τον εαυτό του, να μιλάει για τον εαυτό του και γι’ αυτά που ο ίδιος αισθάνεται και χρειάζεται, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε διάθεση κριτικής και να ενισχύεται η ανοιχτή επικοινωνία συναισθημάτων και προσωπικών αναγκών . 

Γιατί χάνεται το «παιχνίδι» μέσα στην συντροφική σχέση και πώς μπορούμε να το ξανά «κερδίσουμε»;

Στην ερωτική σχέση και στο γάμο, οι άνθρωποι αναβιώνουν ασυνείδητα τραύματα, φόβους και επώδυνα συναισθήματα που ένιωσαν στο παρελθόν, στη γονεϊκή τους οικογένεια. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ο κάθε σύντροφος να έρθει σε επαφή με το δικό του ασυνείδητο που μεταφέρει στη σχέση και προβάλλει στο σύντροφό του (πχ πιθανόν να έχει αναλάβει ένα ρόλο που είχε ασυνείδητα και στην οικογένεια καταγωγής), ώστε να εντοπίζει ποια συναισθήματα δεν αντιστοιχούν στο «παρόν» της σχέσης αλλά στο παρελθόν του. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται η ανάπτυξη προσωπικής αυτογνωσίας και η ανάληψη προσωπικής ευθύνης για την επιθυμητή αλλαγή μέσα στη σχέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν ο θεραπευτής κρίνει ότι κάποιος από τους δυο συντρόφους χρειάζεται να ασχοληθεί διεξοδικότερα με ορισμένα προσωπικά του ζητήματα, προτείνονται ατομικές συνεδρίες.

Στα πλαίσια της θεραπευτικής διαδικασίας, οι δυο σύντροφοι μπορούν να ξανά «συστηθούν» ο ένας με τον άλλο , αρχίζοντας να αποδέχονται τη διαφορετικότητα τους, να κατανοούν τα ευαίσθητα σημεία του άλλου και να τα φροντίζουν αποφεύγοντας να τα ενεργοποιούν με προκλητικές συμπεριφορές.

Ποια είναι η συχνότητα και η διάρκεια των συνεδριών;

Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες ή δεκαπενθήμερες και διαρκούν 50-60 λεπτά. 

Ποια είναι η διάρκεια της θεραπείας;

Η διάρκεια της θεραπείας προσδιορίζεται από το αίτημα του ζευγαριού.  Ένας πρώτος κύκλος θεραπείας ολοκληρώνεται συνήθως μέσα σε 10-12 συνεδρίες.

Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω και να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.


Μπορείτε να μας καλέσετε απευθείας στο 2111168942
ή να μας στείλετε μήνυμα στη σελίδα επικοινωνίας.

Επιστημονικά Άρθρα, Νέα & Σεμινάρια

Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.