Σχολή Γονέων

Ποιος είναι ο σκοπός της σχολής γονέων;

Οι Σχολές Γονέων είναι ένας θεσμός που ιδρύθηκε το 1962 με πρωτοβουλία της ψυχολόγου κυρίας Μαρίας Χουρδάκη, με βασικό σκοπό την πρόληψη της ψυχικής υγείας του παιδιού αλλά και την προετοιμασία/υποστήριξη και ενδυνάμωση του γονέα στο σύνθετο και απαιτητικό ρόλο του. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη για το τι έχει να περιμένει ο γονιός στα διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια του παιδιού. Με τον τρόπο αυτό ο γονέας  αισθάνεται περισσότερο επαρκής στην άσκηση του γονικού ρόλου του. Στο πρόγραμμα δίνεται χρόνος για να επιλυθούν απορίες και να συζητηθούν θέματα που αφορούν την καθημερινότητα σε συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο. Τα παραπάνω θα προσεγγιστούν με βιωματικές ασκήσεις, παιχνίδι ρόλων και ενημερωτικό υλικό. Η θεματολογία  δεν είναι στατική και διαμορφώνεται ανάλογα με τα αιτήματα των γονέων που συμμετέχουν σε κάθε ομάδα. Η Σχολή Γονέων ξεκινά με μια μικρή εισήγηση από την ψυχολόγο πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια ακολουθεί ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της ομάδας που βιώνουν παρόμοιες δυσκολίες.

Πού απευθύνεται;

Απευθύνεται σε γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και υποψήφιους-μελλοντικούς γονείς. Πιο συγκεκριμένα, απευθύνεται σε γονείς παιδιών ηλικίας:

  • προσχολικής (3-6 ετών)
  • σχολικής  (6,5 -12 ετών)
  • εφηβικής (12-16 ετών).

Ποια είναι η συνολική διάρκεια του προγράμματος;

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος περιλαμβάνει 10-12 συναντήσεις. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται 2 φορές το μήνα (ανά δεκαπενθήμερο) και έχουν διάρκεια 1 ½ ώρα.

Ποια είναι η σύσταση της ομάδας;

Η ομάδα αποτελείται από 5-8 γονείς και συντονίζεται από Ψυχολόγο. Τα μέλη που θα συμμετάσχουν επιλέγονται από τον Ψυχολόγο μετά από συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης και είναι γονείς παιδιών με κοινές δυσκολίες & σε κοντινές ηλικίες

Ποιες είναι οι ενδεικτικές θεματικές ενότητες;

Σωματική-Ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, Συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, Οριοθέτηση/Χειρισμοί «δύσκολων» συμπεριφορών, Αδελφική σχέση, Σχέση/Επικοινωνία γονέα-παιδιού, Ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων

Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω και να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.


Μπορείτε να μας καλέσετε απευθείας στο 2111168942
ή να μας στείλετε μήνυμα στη σελίδα επικοινωνίας.

Επιστημονικά Άρθρα, Νέα & Σεμινάρια

Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.