Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Διαγνωστική Εκτίμηση

Τι είναι η διαγνωστική εκτίμηση;

Πρόκειται για μια ολιστική διαγνωστική διαδικασία που εφαμόζεται στο ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε (Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Ενηλίκων)  που αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο ειδικών θεραπειών, εκπαιδευσης & εποπτείας. Στόχος είναι η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων πληροφοριών που απαιτούνται για την κατανόηση των αιτιών και του πλαισίου εμφάνισης των συναισθηματικών ή συμπεριφορικών δυσκολιών του παιδιού/εφήβου. 

Τι περιλαμβάνει και πόσο διαρκεί;

Η διαγνωστική αξιολόγηση συνήθως χρειάζεται 4 συναντήσεις για να ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει:

  1. Συνέντευξη με τους γονείς: Πραγματοποίηση λήψης αναπτυξιακού και ιατρικού ιστορικού, Ενημέρωση για τη διαδικασία της διάγνωσης, Κατανόηση οικογενειακής δυναμικής και συνθηκών κάτω από τις οποίες εμφανίστηκε το πρόβλημα
  2. Κλινική παρατήρηση και καταγραφή συμπεριφοράς σε όλα τα πλαίσια (σπίτι, σχολείο, κοινότητα)
  3. Χορήγηση δομημένων ερωτηματολογίων που συμπληρώνονται από γονείς, εκπαιδευτικούς &εφήβους
  4. Συνέντευξη με το παιδί: Έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων του,  παιχνίδι, ζωγραφική, τεστ συμπλήρωσης προτάσεων, χορήγηση προβολικών τεστ (CAT , Fairy Tale Test, ΤΑΤ, Η-Τ-P, AAP), σταθμισμένων ψυχομετρικών τεστ για το νοητικό δυναμικό, τον λόγο-ομιλία, την επικοινωνία, τις μαθησιακές δεξιότητες, τη διάσπαση προσοχής, τις ψυχοκινητικές δεξιότητες, την αισθητηριακή ολοκλήρωση
  5. Κάθε παιδί  εξετάζεται τουλάχιστον από δυο ειδικούς. Ο αριθμός ποικίλει ανάλογα με το αίτημα, τις δυσκολίες του παιδιού και τα ευρήματα των ειδικών. Όταν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγνωστικές αξιολογήσεις και ένας πλήρης οργανικός έλεγχος εφόσον κριθεί απαίτητος, κάθε περίπτωση συζητείται στο διεπιστημονικό συμβούλιο. Το συμβούλιο έχει αποφασιστικό ρόλο στη διαγνωστική εκτίμηση και τον θεραπευτικό σχεδιασμό και εγγυάται την εγκυρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με συλλογική κλινική ευθύνη.

 

Πώς ενημερώνονται οι γονείς;

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, πραγματοποιείται η απόδοση κατά την οποία οι γονείς ενημερώνονται προφορικά για τη φύση των δυσκολιών του παιδιού και το προτεινόμενο εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα. Εάν πρόκειται για εφήβους μπορεί να οριστεί συνάντηση και μαζί τους για την ανακοίνωση των αξιολογήσεων και το προτεινόμενο θεραπευτικό σχήμα.

Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω και να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.


Μπορείτε να μας καλέσετε απευθείας στο 2111168942
ή να μας στείλετε μήνυμα στη σελίδα επικοινωνίας.

Επιστημονικά Άρθρα, Νέα & Σεμινάρια

Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.