Οικογενειακή Θεραπεία

Πότε προτείνονται οι οικογενειακές συνεδρίες;

Οι οικογενειακές συνεδρίες προτείνονται όταν στα πλαίσια της ατομικής θεραπείας ενός παιδιού ή ενηλίκου ανακύπτουν θέματα, τα οποία είναι βοηθητικότερο να τα διαπραγματευθούν όλα τα μέλη της οικογένειας ή όσα μέλη αφορά αυτό το θέμα.

Πώς λειτουργεί το σύμπτωμα μέσα στην οικογένεια;

Όπως υποστηρίζει και η οικογενειακή/ συστημική ψυχοθεραπεία  είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι το σύμπτωμα που μπορεί να εμφανίζει ένα μέλος (ή και περισσότερα) της οικογένειας εκφράζει τη δυσλειτουργία ολόκληρου του συστήματος/οικογένειας. Για το λόγο αυτό, ολόκληρη η  οικογένεια αποτελεί στόχο των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Το μέλος αυτό («υποδεικνυόμενος ασθενής») γίνεται θα λέγαμε ο βασικός εκφραστής της δυσλειτουργίας ολόκληρου του οικογενειακού συστήματος. Έτσι, ολόκληρη η  οικογένεια αποτελεί στόχο των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Συχνά η συμπτωματική συμπεριφορά ενός μέλους της οικογένειας μπορεί να βοηθά στη διατήρηση της ομοιοστατικής ισορροπίας του συστήματος (πχ η κατάθλιψη του εφήβου να εξυπηρετεί την ανάγκη του για γονεική φροντίδα και αποδοχή).  Άρα κάθε «προβληματική» συμπεριφορά ενός μέλους μπορεί να έχει μια χρησιμότητα για τη λειτουργία της οικογένειας. Για το λόγο αυτό, το σύμπτωμα αναγνωρίζεται ως «σύμμαχος» που μας φέρει πολύτιμες πληροφορίες για να αλλάξει κάτι που ταλαιπωρεί όλη την οικογένεια και όχι σαν μια ασθένεια ενός ατόμου. Ο οικογενειακός θεραπευτής αφού κατανοήσει τα δυσλειτουργικά μοτίβα συνδιαλλαγής της οικογένειας βοηθάει στην αναδόμηση των σχημάτων συναλλαγής, ώστε να εξαλειφθούν τα συμπτώματα. 

Πώς καθορίζεται η συμπεριφορά των μελών της οικογένειας;

H συμπεριφορά, κάθε μέρους ενός συστήματος (πχ οικογένειας) καθορίζεται από τον τύπο των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μελών του συστήματος στα πλαίσια μιας κυκλικής αιτιότητας που αποκλείει μια σχέση αιτίου-αιτιατού. Κάθε μέρος ενός συστήματος συσχετίζεται τόσο στενά με τα άλλα μέρη που σε οποιοδήποτε σημείο του συστήματος και αν παρέμβουμε θα επιφέρουμε αλλαγή στο όλο σύστημα. Καταργείται, λοιπόν, η αναζήτηση της αιτίας ή της αρχής μιας συμπεριφοράς γιατί, εξαιτίας της κυκλικής αλληλεπίδρασης του όλου πλαισίου, δεν είναι δυνατό να υπάρχει μια μόνο αιτία για μια κατάσταση και έτσι αναζητείται το «πώς» και όχι το «γιατί». Οι αξιολογήσεις, λοιπόν, των καταστάσεων και των φαινομένων γίνονται σε σχέση με το πλαίσιο.

Ποιοι λόγοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικογενειακή θεραπεία;

Οι λόγοι σύμφωνα με τους οποίους μια οικογένεια αποφασίζει να αρχίσει θεραπεία, με τη σταθερή παρουσία όλων των μελών της, μπορεί να αφορούν αλλαγές και μεταβάσεις στον κύκλο ζωής της οικογένειας και περιόδους κρίσης, όπως: Γέννηση παιδιών, Παιδιά στην εφηβεία, Διαζύγιο ή θάνατος γονιών, Ενηλικίωση παιδιών & αποχωρισμός από τη γονεϊκή εστία, Οικονομική κρίση, Εμφάνιση χρόνιας νόσου, Μετάθεση, Μετανάστευση κτλ.

Ποια είναι η διάρκεια και η συχνότητα των συνεδριών;

Συχνότητα συνεδριών: εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη.

Διάρκεια συνεδρίας: 50-60 λεπτά

Αποζημιώνεται η οικογενειακή θεραπεία από τα Ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ);

Αποζημιώνεται από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία που ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Βασική όμως προϋπόθεση είναι να διαθέτει το παιδί ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Φορέα, εγκεκριμένη από τον φορέα ασφάλισης. Με την εγκεκριμένη ιατρική γνωμάτευση και τα κατάλληλα έγγραφα από το κέντρο μας, καλύπτεται ολόκληρο το θεραπευτικό πρόγραμμα ή το μεγαλύτερο μέρος αυτού.

Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω και να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.


Μπορείτε να μας καλέσετε απευθείας στο 2111168942
ή να μας στείλετε μήνυμα στη σελίδα επικοινωνίας.

Επιστημονικά Άρθρα, Νέα & Σεμινάρια

Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.