Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Η ελευθερία μέσα από την ερωτικότητα ως τρόπος ύπαρξης

Τετάρτη, 4 Νοε 2020

Η λέξη “ἐλευθερία” προκύπτει “παρά τό ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς”, δηλαδή “να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί” (ἐλεύθω= ἐρχομαι, πορεύομαι / ἐρῶ= αγαπώ -> ἔρως). «Ελευθερία» λοιπόν δεν είναι, το να μην είσαι σκλάβος ή δούλος, αλλά το να πράττεις εν γένει σύμφωνα με ό,τι σου γεννά έρωτα στην ψυχή σου.

Kαι κάπως έτσι γεννιέται ο ερωτικός άνθρωπος στα πλαίσια πλέον μιας ερωτικής στάσης ζωής που καθιστά τον άνθρωπο ενεργητικό , συναισθηματικά διαφοροποιημένο και δημιουργό της πραγματικότητας του και των επιλογών του. Ερωτικός είσαι ως προς τον τρόπο που ζεις την καθημερινότητα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή....Ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες σου.. Ερωτικός είσαι στις υπερβάσεις σου..

 

Η ερωτικότητα είναι απόφαση ζωής. Δεν καθορίζεται από εξωτερικά ερεθίσματα. Οι ερωτικοί άνθρωποι δεν περίμεναν να συναντήσουν τον αγαπημένο τους για να παθιαστούν.. Παθιάζονται με τους στόχους της ζωής τους...Δεν ψάχνουν το άλλο τους μισό που θα τους ολοκληρώσει... Είναι ολόκληροι άνθρωποι που αναζητούν συνοδοιπόρο και σύντροφο ζωής ώστε να πορευτούν μαζί... Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν θα χάσει τον έρωτα του με τις πρώτες δυσκολίες στη σχέση. Ο ερωτικός εαυτός δεν καθορίζεται από τη μοίρα, τις συνθήκες και το DNA. Είναι ο εαυτός της υπέρβασης που διαψεύδει το πεπρωμένο. Η ερωτικότητα ως στοιχείο της προσωπικότητας είναι το ζητούμενο κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης. Η ερωτικότητα μπορεί εκδηλώνεται συχνά στη σεξουαλικότητα, αλλά δεν περικλείεται στα στενά όριά της. Δεν εκκινεί με τη σεξουαλική συγκίνηση, ούτε εξαφανίζεται μαζί της. Είναι τρόπος να υπάρχεις. Η ερωτική στάση απέναντι στην ζωή συνεπάγεται ξεπέρασμα των δυσκολιών της. Καλλιεργείται μέσα από τις επιλογές φίλων και συντροφιών που προάγουν τη δημιουργία σ’ όλες της τις εκφάνσεις. Ο ερωτικός άνθρωπος είναι αυτός που δεν του έχει χαριστεί η ζωή. Δεν μπορεί να είναι ερωτικό,αλλά μόνο ερωτεύσιμο, το κοριτσάκι που η μαμά του δεν το έχει αφήσει ποτέ από το χέρι της και δεν αυτονομήθηκε ποτέ. Δεν μπορεί να είναι ερωτικός, παρά μόνο ερωτεύσιμος , εκείνος ο νεαρός που έχει ασχοληθεί μόνο με την εξωτερική εικόνα του και δεν έχει επεξεργαστεί άλλα πράγματα στη ζωή του.

 

Στον αντίποδα του ερωτικού ανθρώπου βρίσκεται ο σεξουαλικός άνθρωπος ή αλλιώς ο καταναλωτής του έρωτα, αυτός δηλαδή που δεν νοιάζεται για το πρόσωπο του άλλου και αποφεύγει την συναισθηματική σύνδεση. Πρόκειται για έναν  άνθρωπο που εκπαιδεύει τον εαυτό του να είναι συνέχεια απών. Η λύση για εκείνον είναι η φυγή στα πλαίσια πολλών περιστασιακών σχέσεων που επιδιώκει προκειμένου να αποδράσει από τον εαυτό του, απ' όλα όσα δεν αντέχει να δει στον ίδιο.Το απρόσωπο σεξ τελικά θα οδηγήσει τον άνθρωπο αυτό σε ένα ψυχικό άδεισμα.

Οι ερωτικοί , λοιπόν, άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν δυσκολευτεί στην προσωπική ζωή τους, αλλά που δεν παραιτούνται.Η παραίτηση από το να είμαστε ερωτικοί οδηγεί σε παραίτηση από τη ίδια τη ζωη. Μείνετε ερωτικοί και όχι ερωτευμένοι...Ενεργητικοί και όχι παθητικοί..

                         

                                                                                                                                             

Ειρήνη Καραμανή, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια- Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε

Η Ειρήνη Καραμανή αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει ολοκληρώσει δυο μεταπτυχιακά «Έλεγχος στρες και προαγωγή υγείας» στην Ιατρική σχολή Αθηνών και «Παιδοψυχολογία» στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. Ειδικεύτηκε στα πλαίσια τετραετούς εκπαίδευσης στη Συστημική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία ατόμων, ομάδων και οικογενειών στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία “Λόγω Ψυχής”, όπου συνδυάζονται στοιχεία ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας, αφηγηματικής ψυχοθεραπείας και νευροεπιστημών. 

Επιστημονικά Άρθρα, Νέα & Σεμινάρια

Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.