Επιστημονικά Άρθρα, Νέα & Σεμινάρια
Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.
Η μνήμη αναφέρεται στην ικανότητα του εγκεφάλου, με την οποία το άτομο κατορθώνει να αποθηκεύει και να ανακτά πληροφορίες για ένα μικρό ή/και μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πρόσκτησή τους.
Ναι, αποτελεί βασικό στοιχείο της διαδικασίας της μάθησης. Το παιδί καλείται καθημερινά να συγκρατήσει πληροφορίες στον εγκέφαλό του και να τις ανακαλέσει όταν χρειαστεί. Οποιαδήποτε δυσκολία στη μνήμη επομένως , παρεμποδίζει τη μάθηση και προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες σε όλους τους τομείς.
Έρευνες που έχουν γίνει έχουν τεκμηριώσει πως τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες έχουν περισσότερα ελλείμματα στη μνήμη από τα παιδιά χωρίς ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν γιατί οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες έχουν δυσκολίες στη μνήμη τους. Υποστηρίζεται πως δεν χρησιμοποιούν «στρατηγικές» για να θυμηθούν και να ολοκληρώσουν τους στόχους τους.
Τα άτομα με ΔΕΠ-Υ λόγω της διάσπασης της προσοχής τους δυσκολεύονται να επιστρέψουν σε δουλειές που έκαναν. Αυτό είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων με ΔΕΠ-Υ, δυσκολεύονται να επιστρέφουν σ' αυτό που μόλις έκαναν ή να ολοκληρώσουν ένα στόχο τους, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν με κάτι άλλο.
Η αισθητήρια μνήμη έχει την πιο μικρή διάρκεια, αποθηκεύει δεδομένα για λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου. Οι ακατέργαστες πληροφορίες που συγκεντρώνονται μέσω των αισθήσεων μας- την όραση , την ακοή, την γεύση, την όσφρηση και την αφή – κατευθύνονται προς μια αισθητήρια αποθήκη.
Η βραχυπρόθεσμη μνήμη μπορεί να οριστεί ως ο μηχανισμός της μνήμης που μας επιτρέπει να διατηρούμε μια περιορισμένη ποσότητα πληροφοριών για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Είναι επίσης γνωστή ως η ενεργή ή εργατική μνήμη. Συγκρατεί προσωρινά τις πληροφορίες , μόνο για δέκα ή είκοσι δευτερόλεπτα, αλλά είναι ζωτική για όποια δραστηριότητα απαιτεί συνειδητή σκέψη-ακόμη και μια απλή δραστηριότητα όπως η κατανόηση μιας πρότασης. Έτσι, η βραχυπρόθεσμη μνήμη έχει δύο κύριες ιδιότητες:
Η μακροπρόθεσμη μνήμη μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε πληροφορίες και γεγονότα που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτές περιλαμβάνουν αναμνήσεις, όπως τι φάγαμε εχθές, αλλά και πιο σημαντικά γεγονότα π.χ. γεννήσεις ,θάνατοι. Η μακρόχρονη μνήμη χωρίζεται περεταίρω σε υποκατηγορίες, ανάλογα με το είδος των αποθηκευμένων πληροφοριών.
Υπάρχουν απλές δραστηριότητες-παιχνίδια που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους γονείς για την ενίσχυσης της μνήμης των παιδιών.
Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.