Επιστημονικά Άρθρα, Νέα & Σεμινάρια
Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.
Το σύνδρομο Άσπεργκερ ανήκει στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Αποτελεί μια νευροαναπτυξιακή, δια βίου διαταραχή, ενώ περιλαμβάνει ποιοτικά ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία και περιορισμένες, επαναλαμβανόμενες και στερεότυπες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Το σύνδρομο Άσπεργκερ θεωρείται μια διαταραχή στο υψηλότερο λειτουργικό άκρο του αυτιστικού εύρους.
Τα άτομα με το σύνδρομο Άσπεργκερ συχνά:
Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται με ειδικά διαγνωστικά κριτήρια, για να πληροί κάποιος τα κριτήρια διάγνωσης θα πρέπει, παρουσιάζουν τα εξής κύρια συμπτώματα:
Φυσικά, το σύνδρομο Άσπεργκερ δεν εμφανίζεται με τα ίδια συμπτώματα σε όλα τα παιδιά. Όπως κάθε παιδί, έτσι και τα παιδιά και με σύνδρομο Άσπεργκερ έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Τα «τυπικά» συμπτώματα του συνδρόμου εκδηλώνονται με τρόπο συγκεκριμένο για το κάθε άτομο. Συνεπώς, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση για το κάθε παιδί ,ούτε μια απόλυτη διδακτική μέθοδος που να ταιριάζει στις ανάγκες όλων των παιδιών με σύνδρομο Άσπεργκερ. Συχνά υπάρχει συννοσηρότητα με άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως είναι η ελλειμματική προσοχή με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ). Ενώ υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ψυχολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών στην ενήλικη ζωή, να εμφανίσουν κοινωνικό άγχος, φοβίες, κατάθλιψη ιδιοψυχαναγκαστική συμπεριφορά, κ.α.
Μύθος: Τα παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ θα μεγαλώσουν και θα θεραπευθούν.
Αλήθεια: Το σύνδρομο Άσπεργκερ δε θεραπεύεται. Όπως και στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με/ή χωρίς υπερκινητικότητα( ΔΕΠ-Υ), έτσι και το σύνδρομο Asperger επικρατεί ένας μύθος ότι είναι μια διαταραχή αυστηρά της παιδικής ηλικίας που εξαφανίζεται μετά την πρώιμη ενηλικίωση. Ένα άτομο με σύνδρομο Asperger θα βρίσκεται σε μια διαχρονική συνθήκη. Τα συμπτώματα βελτιώνονται σε σημαντικό βαθμό με την εκάστοτε θεραπεία, αλλά και η λειτουργικότητα των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα, παρόλα αυτά δεν εκλείπει ποτέ ο πυρήνας του συνδρόμου. Βελτιώνεται όμως σε σημαντικό βαθμό η λειτουργικότητα των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα.
Μύθος: Τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ έχουν κοινωνική φοβία.
Αλήθεια: Τα άτομα με το σύνδρομο αυτό εμφανίζουν συχνά έντονο άγχος, δεν έχουν κοινωνική φοβία. Συχνά δυσκολεύονται να «διαβάσουν» τα κοινωνικά σήματα και αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές, κάτι το οποίο τους προφυλάσσει από περισσότερο από το αίσθημα της ματαίωσης .
Μύθος: Τα άτομα με το σύνδρομο Άσπεργκερ δεν ενδιαφέρονται για τους άλλους.
Αλήθεια : Τα άτομα με το σύνδρομο Άσπεργκερ δε μεταφράζουν σωστά τους κοινωνικούς κώδικες. Είναι σημαντικό να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και τις παρορμήσεις τους. Ορισμένα άτομα αντιμετωπίζουν φοβίες, άγχος, ή κατάθλιψη. Οι θεραπευτές επιδιώκουν να μειώσουν δύσκολες συμπεριφορές, όπως εμμονές και ξεσπάσματα που μπορεί να υπάρξουν. Ταυτόχρονα, διδάσκουν τα άτομα να εξοικειώνονται με τα συναισθήματα τους αλλά και να τα διαχειρίζονται με τους κατάλληλους τρόπους.
Μην χάσετε τα ενημερωτικά e-mail μας με τα πιο πρόσφατα άρθρα, νέα και σεμινάρια του ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε.